SPOSOBY PARZENIA HERBATY, zaparzaczki, imbryki, dzbanki i najlepsze kawiarki...

0
SPOSOBY PARZENIA HERBATY

1. Parzenie w imbryku

Jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowania herbaty. Jest szybki i nie wymaga dodatkowych naczyń. Do imbryka można wsypywać susz bezpośrednio lub umieścić w nim stalowy zaparzacz (polecamy drugą opcję).

Dzbanek warto wcześniej ogrzać wrzątkiem – wtedy wlana woda do zaparzenia herbaty nie obniży znacząco swojej temperatury. Dzbanki porcelanowe i kamionkowe dłużej utrzymają właściwą temperaturę. Z imbryczka można też od razu nalewać herbatę do filiżanek.

Polecamy dzbanki do herbaty Price & Kensington

 

2. Parzenie za pomocą zaparzaczek

Są bardziej ekonomiczne niż dzbanki, jeśli potrzeba przygotować 1-2 herbaty. Można wybrać zaparzacze do kubka lub mniejsze, zamykane zaparzaczki. Nadają się one do herbat o drobnych liściach i są bardzo łatwe w użytkowaniu. Nie zajmują też wiele miejsca.

Polecamy zaparzacze Bodum (wkładane do kubka), zaparzaczki WMF oraz inne dostępne w mantecoDESIGN

3. Parzenie w dzbankach teapot

Ten sposób przygotowania herbaty jest podobny jak opisany powyżej. Liście herbaty mają dużo miejsca do rozwinięcia się dzięki czemu aromat może się uwolnić. W ten sposób można parzyć wielokrotnie np. zieloną herbatę. Dodatkowo, z dzbanka napar przelewany jest bezpośrednio do filiżanek. Niektóre z nich mają też podgrzewacz do utrzymywania wysokiej temperatury herbaty.

Polecamy nasze wyjątkowe dzbanki dzbanki !

4. Parzenie w dzbankach typu french press

Dzbanki z tłokami świetnie nadają się również do parzenia herbaty. Wystarczy nasypać susz, zalać wodą, a po odczekaniu odpowiedniego czasu docisnąć praskę. Wtedy proces parzenia zostaje zatrzymany. Dzięki przezroczystym ściankom widać kolor herbaty, a sam dzbanek umożliwia łatwe przelewanie do filiżanek. Szczególnie warto parzyć w ten sposób herbaty owocowe i czarne.

Polecamy zaparzacze Bodum :) 🖤

 

5. Parzenie w czajniku Lono WMF

Ostatnia opcja wykorzystuje funkcję tego czajnika: posiada on sitko na herbatę oraz ustawienia umożliwiające jej parzenie. Wystarczy napełnić sitko suszem, nalać odpowiednią ilość wody i ustawić wysokość temperatury. Gdy czajnik podgrzeje wodę do żądanego poziomu, można opuścić sitko i rozpocząć proces parzenia. Ułatwia to kolejna funkcja – wyboru czasu parzenia. Czajnik sygnalizuje zarówno osiągniecie właściwej temperatury wody, jak i upływ czasu zaparzania. Herbatę można przelewać do filiżanek.

Polecamy czajnik LONO !

  

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium