
1. Parzenie w imbryku
Jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowania herbaty. Jest szybki i nie wymaga dodatkowych naczyń. Do imbryka można wsypywać susz bezpośrednio lub umieścić w nim stalowy zaparzacz (polecamy drugą opcję).
Dzbanek warto wcześniej ogrzać wrzątkiem – wtedy wlana woda do zaparzenia herbaty nie obniży znacząco swojej temperatury. Dzbanki porcelanowe i kamionkowe dłużej utrzymają właściwą temperaturę. Z imbryczka można też od razu nalewać herbatę do filiżanek.
Polecamy dzbanki do herbaty Price & Kensington
2. Parzenie za pomocą zaparzaczek
Są bardziej ekonomiczne niż dzbanki, jeśli potrzeba przygotować 1-2 herbaty. Można wybrać zaparzacze do kubka lub mniejsze, zamykane zaparzaczki. Nadają się one do herbat o drobnych liściach i są bardzo łatwe w użytkowaniu. Nie zajmują też wiele miejsca.
Polecamy zaparzacze Bodum (wkładane do kubka), zaparzaczki WMF oraz inne dostępne w mantecoDESIGN
3. Parzenie w dzbankach teapot
Ten sposób przygotowania herbaty jest podobny jak opisany powyżej. Liście herbaty mają dużo miejsca do rozwinięcia się dzięki czemu aromat może się uwolnić. W ten sposób można parzyć wielokrotnie np. zieloną herbatę. Dodatkowo, z dzbanka napar przelewany jest bezpośrednio do filiżanek. Niektóre z nich mają też podgrzewacz do utrzymywania wysokiej temperatury herbaty.
Polecamy nasze wyjątkowe dzbanki dzbanki !
4. Parzenie w dzbankach typu french press
Dzbanki z tłokami świetnie nadają się również do parzenia herbaty. Wystarczy nasypać susz, zalać wodą, a po odczekaniu odpowiedniego czasu docisnąć praskę. Wtedy proces parzenia zostaje zatrzymany. Dzięki przezroczystym ściankom widać kolor herbaty, a sam dzbanek umożliwia łatwe przelewanie do filiżanek. Szczególnie warto parzyć w ten sposób herbaty owocowe i czarne.
Polecamy zaparzacze Bodum :) 🖤
5. Parzenie w czajniku Lono WMF
Ostatnia opcja wykorzystuje funkcję tego czajnika: posiada on sitko na herbatę oraz ustawienia umożliwiające jej parzenie. Wystarczy napełnić sitko suszem, nalać odpowiednią ilość wody i ustawić wysokość temperatury. Gdy czajnik podgrzeje wodę do żądanego poziomu, można opuścić sitko i rozpocząć proces parzenia. Ułatwia to kolejna funkcja – wyboru czasu parzenia. Czajnik sygnalizuje zarówno osiągniecie właściwej temperatury wody, jak i upływ czasu zaparzania. Herbatę można przelewać do filiżanek.